Hirdetés
Hirdetés

Különös jelenség: vonzza az embereket az atomerőmű?

2018. április 26., 11:45

Nem csak új blokk épül Pakson, kisebb ingatlanpiaci boom elé néz a Tolna megyei város.

(Fotó: Wikipedia)
(Fotó: Wikipedia)

Óriási változás elé néz Paks, dacára annak, hogy nem egy történeti városról van szó. A következő években a város lakossága 30 ezer fölé emelkedhet, ráadásul az új blokk építésével 8-10 ezer munkavállalót és családjukat kell befogadnia. Ehhez korszerű, polgárbarát és élhető települést kell létrehozni, amihez iskolaépület és korszerű egészségügyi központ már van, és hamarosan megépülhet egy új kosárlabdacsarnok és akár egy modern uszoda is. Az emelkedő igényeknek megfelelő, korszerű lakásból viszont igencsak kevés van, ezt közölte az OTP Ingatlanpont  a Privátbankár.hu-val.

Érthető tehát, ha a Tolna megyei településen érezhetően megnőtt a lakásépítési kedv, a befektetők felismerték, hogy sok új lakásra lesz szükség a városban. Több olyan területet is beépítenek, amelyek most nincsenek jól kihasználva, viszont szem előtt tartják a lakosok igényeit is: a bontásra ítélt, rozoga házak, összevont telkek helyére például csak 3-4 lakásos új társasházakat engednek építeni, elkerülve ezzel a túlzott urbanizációt.

Hirdetés

Kevés lakást vesznek, de azt drágán

Görög Zoltán, a cég városi irodájának vezetője elmondta, hogy Pakson évente 2-3000 lakás és családi ház kel el, ugyanakkor az árak dinamikusan nőttek az utóbbi öt évben. 2013-ban még 177 ezer forintos átlagos négyzetméterárat regisztráltak Pakson, amely 2017-re már 266 ezer forintra emelkedett. Ez négy év alatt 50 százalékos növekedést jelent. Ez nagyjából megegyezik a fővárossal együtt mért országos ütemmel, viszont messze meghaladja a 15 százalékos emelkedést, amit a városi jogállású települések összességében produkáltak.

Egy kétszobás panellakás ára 16-20 millió forint körül mozog, míg egy kétszintes, nyolcvanas évekbeli, felújítandó családi ház ára 30 millió forintra tehető. A klasszikus „Kádár-kockák” 20-25 millió forintért kelnek el. Nem ritka azonban az új építésű, nagyobb alapterületű, több kényelmi szolgáltatással felszerelt családi ház sem. Ezek ára akár 50-100 millió forint is lehet. Ez már a legtöbb helyi lakos számára megfizethetetlenül drága, de az új építésű lakások sem nevezhetők olcsónak: négyzetméterüket 450-500 ezer forintért hirdetik.

Robbanás a hazai lakáspiacon? Rengeteg építkezés indulhat meg

Az Eurostat minap frissített adatai szerint hazánk továbbra is Európa élén áll a kiadott lakásépítési engedélyek számának növekedésében. >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az összeomlás szélén: pofátlan csalás történt a választásokon?

Az összeomlás szélén: pofátlan csalás történt a választásokon?

Igazából senki sem kételkedett abban, hogy Nicolás Maduro a hétvégén választást fog nyerni Venezuelában. Viszont az enyhén szólva is gyanús körülmények közt lezajlott voksolásnak komoly következményei lehetnek: az Egyesült Államok már az olajipar elleni szankciókkal is fenyeget.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?