Hirdetés
Hirdetés

Kiléptek a Néppártból, mert elegük lett a Fideszből

2019. március 08., 09:00

Részben a magyar kormánypárt miatt hagyja ott az Európai Néppártot a Horvát Parasztpárt.

Forrás: direktno.hr
Kreso Beljak. Forrás: direktno.hr

A Néppártban nem veszik figyelembe a véleményüket, márpedig ők nem kívánnak többé egy pártszövetségben maradni Orbán Viktorral, Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Antonio Tajanival, az Európai Parlament olasz elnökével – mondta el Kreso Beljak, a horvát párt elnöke a Magyar Hangnak.

Beljak: ki kellett volna hajítani a Fideszt

Szerinte elfogadhatatlan az a kerítés, amit a magyar kormány állított a déli határon. A Horvát Parasztpárt egy nyitott és toleráns Európát szeretne – akár nőkről, akár menekültekről vagy kisebbségekről van szó.

„Nincs beszélnivalónk a Fidesszel, ez (az egyeztetés) az EPP-től és annak vezetőitől lett volna elvárható. De mivel ők nem tettek semmit, úgy döntöttünk, elhagyjuk ezt a csoportot. Ha Orbánról és a Fideszről van szó, nincs helye kompromisszumnak, ezt a pártot már rég ki kellett volna hajítani a Néppártból”

Hirdetés

- mondta a politikus. Kifogásaikat ugyanakkor nem jelezték a Néppárt felé.

Beljak hozzátette: eddig nem igazán látott politikai szándékot az EPP-ben arra, hogy kizárják a Fideszt. Boldogok lennének, hogy ha ez végül az ő kilépésük hatására történne meg.

Ultimátumot adott Weber

Mint arról beszámoltunk, Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltje a héten három feltételhez kötötte a Fidesz tagságának megtartását.

Az első feltétel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke "azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát". A második feltétel, hogy bocsánatot kér a tagpártoktól. A harmadik feltétel, hogy biztosítja "a Soros György által támogatott" Közép-európai Egyetem megmaradását Budapesten, és azt is, hogy az intézmény "ismét ki tud adni amerikai diplomákat" a magyar fővárosban.

Eközben a kormánypárti Magyar Nemzet vezércikkben kezdeményezte, hogy a Fidesz lépjen ki a Néppártból, több radikális jobboldali erő pedig jelezte, hogy szívesen kötne szövetséget a magyar kormánypárttal.

Orbán: lehet, hogy máshol van a helyünk

Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel a Kossuth Rádiónak adott interjúban azt mondta: lehet, hogy a mostani vita végén az derül ki, hogy nem a Néppártban van a Fidesz helye. Hozzátette ugyanakkor, hogy ő inkább a Néppárt átalakítását, megreformálását szeretné elérni.

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?