Hirdetés
Hirdetés

Kiléptek a Néppártból, mert elegük lett a Fideszből

2019. március 08., 09:00

Részben a magyar kormánypárt miatt hagyja ott az Európai Néppártot a Horvát Parasztpárt.

Forrás: direktno.hr
Kreso Beljak. Forrás: direktno.hr

A Néppártban nem veszik figyelembe a véleményüket, márpedig ők nem kívánnak többé egy pártszövetségben maradni Orbán Viktorral, Aleksandar Vucic szerb elnökkel és Antonio Tajanival, az Európai Parlament olasz elnökével – mondta el Kreso Beljak, a horvát párt elnöke a Magyar Hangnak.

Beljak: ki kellett volna hajítani a Fideszt

Szerinte elfogadhatatlan az a kerítés, amit a magyar kormány állított a déli határon. A Horvát Parasztpárt egy nyitott és toleráns Európát szeretne – akár nőkről, akár menekültekről vagy kisebbségekről van szó.

„Nincs beszélnivalónk a Fidesszel, ez (az egyeztetés) az EPP-től és annak vezetőitől lett volna elvárható. De mivel ők nem tettek semmit, úgy döntöttünk, elhagyjuk ezt a csoportot. Ha Orbánról és a Fideszről van szó, nincs helye kompromisszumnak, ezt a pártot már rég ki kellett volna hajítani a Néppártból”

Hirdetés

- mondta a politikus. Kifogásaikat ugyanakkor nem jelezték a Néppárt felé.

Beljak hozzátette: eddig nem igazán látott politikai szándékot az EPP-ben arra, hogy kizárják a Fideszt. Boldogok lennének, hogy ha ez végül az ő kilépésük hatására történne meg.

Ultimátumot adott Weber

Mint arról beszámoltunk, Manfred Weber, a Néppárt csúcsjelöltje a héten három feltételhez kötötte a Fidesz tagságának megtartását.

Az első feltétel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke "azonnal és végérvényesen leállítja kormánya Brüsszel elleni kampányát". A második feltétel, hogy bocsánatot kér a tagpártoktól. A harmadik feltétel, hogy biztosítja "a Soros György által támogatott" Közép-európai Egyetem megmaradását Budapesten, és azt is, hogy az intézmény "ismét ki tud adni amerikai diplomákat" a magyar fővárosban.

Eközben a kormánypárti Magyar Nemzet vezércikkben kezdeményezte, hogy a Fidesz lépjen ki a Néppártból, több radikális jobboldali erő pedig jelezte, hogy szívesen kötne szövetséget a magyar kormánypárttal.

Orbán: lehet, hogy máshol van a helyünk

Orbán Viktor miniszterelnök ma reggel a Kossuth Rádiónak adott interjúban azt mondta: lehet, hogy a mostani vita végén az derül ki, hogy nem a Néppártban van a Fidesz helye. Hozzátette ugyanakkor, hogy ő inkább a Néppárt átalakítását, megreformálását szeretné elérni.

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Budapest Bank Online Prémium kölcsönének törlesztőrészlete 60 596 forint, a THM 7,90 százalék. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék, de szintén kedvező a Raiffeisen Bank ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. A Cetelem Saját Ritmus kölcsönt 62 130 forintos törlesztőrészlettel és 9,74 százalékos THM-mel érhetjük el. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Súlyos csapás Putyinra – Strache és Orbán a nyugati titkosszolgálatok célkeresztjében

Súlyos csapás Putyinra – Strache és Orbán a nyugati titkosszolgálatok célkeresztjében

A sikeres titkosszolgálati akció súlyos csapás Putyin európai terveire és komoly figyelmeztetés a magyar kormánypárt számára. A Fidesz és az FPÖ között páratlanul szoros kapcsolat alakult ki. Mindkét párt vezetői az orosz érdekek mentén avatkoznak bele a feszült balkáni politikai folyamatokba.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?