Hirdetés
Hirdetés

Visszaesett az angol font, gyenge a forint is

Fellegi Tamás, 2017. december 11., 11:22

Rövid ideig tartott a múlt heti öröm az angol font piacán: túlzás volt azt hinni, hogy Nagy-Britannia és az EU között komoly előrelépés történt. A forint gyengélkedésére nincs magyarázat, miközben a cseh és lengyel devizák stabilak. Esik a Mol, kis mértékben gyengélkednek az év üstökösei, főleg az Appeninn.

Múlt hét csütörtökön nagyot ugrott az angol font árfolyama azt követően, hogy felfokozott várakozásokat hozott Theresa May brit miniszterelnök újabb javaslata az ír határ kérdésében. Pénteken a megegyezés volt a főcím, ugyanakkor nem tudjuk, tényleg tovább tudnak-e a lépni a tárgyalások a kereskedelem irányába, és ha igen, juthatnak-e valamire.

Angol font/euró
Angol font/euró

A patthelyzet adott: a szigetország olyan jogokat szeretne, amelyek csak az egységes piacon belül vannak, viszont ott nem akar bennmaradni, legalábbis a kormányfő. A lényeg, hogy a font szempontjából egyelőre nem kedvező a helyzet, és ennek megfelelően a múlt heti eufória után vissza is tért a brit valuta oda, ahonnan elindult: 1,13 euró környékére.

Hirdetés

A forint a pénteki erősödés után ma újra elhagyta magát és gyengülni kezdett, egy euróért 314,30-at adnak belőle. A cseh korona és a lengyel zloty közben stabilan tartja magát, most azt mutatjuk be, hogy marad le fizetőeszközünk a cseh koronához képest, a folyamat különösen augusztus óta látványos.

Cseh korona/forint
Cseh korona/forint

A tőzsdék szerényen mozognak, a világ a bitcoin lázában év, melyre mától lehet határidős ügyletet kötni az egyik amerikai tőzsdén. A BUX fél százalékos mínuszban van 38 030 ponton, a Mol egy százalékot esik 3020 forintig, az OTP negyed százalékkal van lejjebb 10 050 forinton, a Telekom jól megérdemelt helyén, 470 forinton tanyázik, akárcsak a pénteki zárásban.

Esnek az idei év nagy kedvencei: az Appeninn 3 százalékkal van lejjebb 710 forinton, az Opus 1,38 százalékkal 645 forinton, míg a Konzum vesztesége minimális, ára 3220 forint.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Moszkva átveszi a parancsnokságot a Közel-Keleten

Moszkva átveszi a parancsnokságot a Közel-Keleten

A szír feszültség növekedésével párhuzamosan hétfőn titkos és rendkívüli látogatásra érkezett Izraelbe az amerikai Központi Parancsnokság parancsnoka. Moszkva feladta reményét, hogy valaha is csatlakozhat a nyugati politikai rendhez, ezért újrafogalmazta stratégiai érdekeit és történelmében először a Közel-Keletre irányul a központi figyelme.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?