Hirdetés
Hirdetés

Na jó, mégsem ez lesz a 40 feletti nők kedvence

2018. július 12., 15:25

Egy étrendkiegészítőről azt állították, hogy a "40 év feletti nők kedvence" - ez megtévesztő volt, de a forgalmazó megúszta bírság nélkül.

Mi lehet a 40 feletti nők kedvence?

Az Innovelle Pharma Kft. CalciTrio elnevezésű étrendkiegészítőjét korábban úgy reklámozta, hogy megtévesztő ígéreteket tett a felszívódás hatékonyságáról - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal. Azt is állították, hogy a CalciTrio a "40 év feletti nők kedvence" - ezt a GVH szintén megtévesztőnek találta.

Mivel a vállalkozás az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásokra irányadó európai jogot sértette meg, a Versenytörvény nem tette lehetővé a hatóságnak, hogy a terméket forgalmazó Innovelle Pharma Kft.-vel szemben figyelmeztetést alkalmazzon. Tekintettel azonban

Hirdetés
  • a jogsértő magatartás jellegére;
  • arra, hogy a forgalmazóval szemben korábban nem folyt versenyfelügyeleti eljárás;
  • mulasztásait elismerte és kommunikációját haladéktalanul módosította;
  • valamint komoly, jelentős elköteleződést mutató intézkedéseket tett (módosította szerződéskötési gyakorlatát, illetve felhívta partnerei figyelmét is az elvárt magatartásra);

a GVH nem szabott ki bírságot - ehelyett átfogó megfelelési program kialakítására és helyreigazítás közzétételére kötelezte a vállalkozást.

A Patika Magazin cikkéből kifelejtették, hogy reklám

A hatóság jogsértőnek találta azt is, hogy nem tüntették fel a Patika Magazinban megjelenő, összesen öt cikkben, hogy azokért a kiadó ellenszolgáltatást kapott. A szerkesztői tartalomnak álcázott reklámokért a hirdető és a kiadó egyaránt felelősséggel tartozik, így a GVH bírságot szabott ki a magazint kiadó GALENUS Gyógyszerészeti Lap- és Könyvkiadó Kft.-re.

A kiadó ellen korábban már folyt versenyfelügyeleti eljárás, így a bírságot nem úszhatták meg, de mivel már a határozat előtt helyreigazítást tettek közzé és érdemi intézkedéseket tettek, hogy a jövőben ne fordulhasson elő ilyesmi, jelentősen (a kiindulási összeg harmadára) mérsékelte a bírság összegét a GVH.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Háború a műanyag ellen – kiakadtak a kormány döntésén

Háború a műanyag ellen – kiakadtak a kormány döntésén

A héten dőlt el, hogy a kormány nem támogatja azt a minisztériumi törvénytervezetet, amely megemelte volt a műanyag zacskók környezetvédelmi termékdíját. A Greenpeace Magyarország nem érti, miért táncolt vissza a kormány, szerintük felháborító a döntés. Petíciójukat az egyszer használatos műanyag zacskók betiltásáról már 154 ezren írták alá.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?