Hirdetés
Hirdetés

Rengeteg pénzt költünk év végén, pedig spórolhatnánk is

Különböző felmérések szerint a magyarok idén karácsonyra átlagosan 30-50 ezer forintért terveznek különböző ajándékokat vásárolni szeretteiknek. Az ünnepek előtt és alatt összesen ajándéktárgyakra és élelmiszerekre körülbelül 200 milliárd forintot fog elkölteni a lakosság. De vajon valóban hasznosulni fog mindaz, amit megveszünk? A Generali legfrissebb, egész országra kiterjedő reprezentatív kutatása szerint bár a legtöbben tudatos vásárlónak vallják magukat, a valóságban az élelmiszer- és a ruhapazarlás is jellemző ránk. Az előrelátás annál kevésbé.

A karácsony előtti két hét az év legforgalmasabb időszaka a boltokban, az év utolsó hónapjának teljes forgalma az üzletekben az elmúlt években meghaladta az 1000 milliárd forintot. Átlag ember számára ez szinte felfoghatatlan összeg, de vajon tényleg tudatosan költjük el a pénzt év végén? Hány kiló bejgli végzi a kukában, mennyi nyakkendő, pulóver, zokni tűnik el örökre a fiókok mélyén? Gondolunk a holnapra, a jövőnkre is vagy csak jelen szükségleteink kielégítésére?

A pillanatnak élünk, sokat pazarolunk

A Generali legfrissebb kutatása szerint sajnos a pillanatnak élünk: a magyarok harmadával rendszeresen előfordul, hogy megvásárol valamit, amire igazából nincs szüksége. Az impulzusvásárlás az eredmények szerint a budapestiekre, a nőkre és a 40 év alatti lakosságra jellemző leginkább.

Kiemelten igaz a pazarlás a karácsony két slágertermékére: a ruházati cikkekre és az élelmiszerekre. A lakosság csaknem 60, a rendszeres impulzusvásárlóknak pedig közel 80 százaléka vásárolt az elmúlt évben olyan ruhadarabot, amelyet végül csak egy-két alkalommal viselt. A megvásárolt élelmiszerek közül sem jut el minden az asztalunkig: tízből csaknem heten dobtak ki élelmiszert az utóbbi egy hónapban, tízből egy ember pedig ezt hetente többször is megteszi. A kutatásból ugyanakkor az is kiderült, hogy a tartós fogyasztási cikkek vásárlása esetében tudatosabbak vagyunk: okostelefonjainkat, elektronikus kütyüinket és más, tartós használatra vásárolt tárgyainkat körültekintőbben választjuk ki.

Spóroljunk inkább az adón

Az év vége ugyanakkor a pénzügyileg tudatos lakosok számára nem csak a költekezésről és az ajándékvásárlásról szól. December 31-én az adóév is véget ér, addig pedig még van idő maximalizálni az erre az évre vonatkozó személyi jövedelemadó-visszatérítéseinket is. Erre több konstrukció is létezik, de például, ha nyugdíjbiztosítással rendelkezünk, akkor az éves megtakarításunk 20 százalékának megfelelő összeget, de adóévenként legfeljebb 130 ezer forint adójóváírást kaphatunk a nyugdíjbiztosítási számlánkon. Ezt teljes egészében 650 ezer forintos éves megtakarítással használhatjuk ki. Ezért, akinek már van szerződése még most érdemes átgondolnia azt, hogy ott kihasználta-e maximálisan a lehetőségeit, ki tudja-e egészíteni esetleg eseti, rendkívüli befizetéssel – mondjuk feleslegesen vásárolt termékek helyett.

Címlapon

Orbán keményen nekitámadt Brüsszelnek és mindenkit szavazni hívott

Orbán keményen nekitámadt Brüsszelnek és mindenkit szavazni hívott

Orbán interjút adott a közmédiában, a miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában járt. Itt mindenkit arra kért, hogy menjen el szavazni az európai parlamenti választásokon, emellett pedig ismételten szidta Brüsszelt egy sort.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?