Hirdetés
Hirdetés

Rengeteg pénzt költünk év végén, pedig spórolhatnánk is

Különböző felmérések szerint a magyarok idén karácsonyra átlagosan 30-50 ezer forintért terveznek különböző ajándékokat vásárolni szeretteiknek. Az ünnepek előtt és alatt összesen ajándéktárgyakra és élelmiszerekre körülbelül 200 milliárd forintot fog elkölteni a lakosság. De vajon valóban hasznosulni fog mindaz, amit megveszünk? A Generali legfrissebb, egész országra kiterjedő reprezentatív kutatása szerint bár a legtöbben tudatos vásárlónak vallják magukat, a valóságban az élelmiszer- és a ruhapazarlás is jellemző ránk. Az előrelátás annál kevésbé.

A karácsony előtti két hét az év legforgalmasabb időszaka a boltokban, az év utolsó hónapjának teljes forgalma az üzletekben az elmúlt években meghaladta az 1000 milliárd forintot. Átlag ember számára ez szinte felfoghatatlan összeg, de vajon tényleg tudatosan költjük el a pénzt év végén? Hány kiló bejgli végzi a kukában, mennyi nyakkendő, pulóver, zokni tűnik el örökre a fiókok mélyén? Gondolunk a holnapra, a jövőnkre is vagy csak jelen szükségleteink kielégítésére?

A pillanatnak élünk, sokat pazarolunk

A Generali legfrissebb kutatása szerint sajnos a pillanatnak élünk: a magyarok harmadával rendszeresen előfordul, hogy megvásárol valamit, amire igazából nincs szüksége. Az impulzusvásárlás az eredmények szerint a budapestiekre, a nőkre és a 40 év alatti lakosságra jellemző leginkább.

Kiemelten igaz a pazarlás a karácsony két slágertermékére: a ruházati cikkekre és az élelmiszerekre. A lakosság csaknem 60, a rendszeres impulzusvásárlóknak pedig közel 80 százaléka vásárolt az elmúlt évben olyan ruhadarabot, amelyet végül csak egy-két alkalommal viselt. A megvásárolt élelmiszerek közül sem jut el minden az asztalunkig: tízből csaknem heten dobtak ki élelmiszert az utóbbi egy hónapban, tízből egy ember pedig ezt hetente többször is megteszi. A kutatásból ugyanakkor az is kiderült, hogy a tartós fogyasztási cikkek vásárlása esetében tudatosabbak vagyunk: okostelefonjainkat, elektronikus kütyüinket és más, tartós használatra vásárolt tárgyainkat körültekintőbben választjuk ki.

Spóroljunk inkább az adón

Az év vége ugyanakkor a pénzügyileg tudatos lakosok számára nem csak a költekezésről és az ajándékvásárlásról szól. December 31-én az adóév is véget ér, addig pedig még van idő maximalizálni az erre az évre vonatkozó személyi jövedelemadó-visszatérítéseinket is. Erre több konstrukció is létezik, de például, ha nyugdíjbiztosítással rendelkezünk, akkor az éves megtakarításunk 20 százalékának megfelelő összeget, de adóévenként legfeljebb 130 ezer forint adójóváírást kaphatunk a nyugdíjbiztosítási számlánkon. Ezt teljes egészében 650 ezer forintos éves megtakarítással használhatjuk ki. Ezért, akinek már van szerződése még most érdemes átgondolnia azt, hogy ott kihasználta-e maximálisan a lehetőségeit, ki tudja-e egészíteni esetleg eseti, rendkívüli befizetéssel – mondjuk feleslegesen vásárolt termékek helyett.

Címlapon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Míg tavaly a korán jött nyár, most a hűvös és csapadékos május okozott gondot a magyar dinnyetermelőknek, de állítják: a minőséggel idén nem lesz probléma. A boltok zöldséges standjain a görög görög és új vetélytársként megjelenő marokkói import mellett lassan felbukkan a magyar is, elsőként a sárgadinnye, míg a görögdinnye július közepére várható. Az áruházláncok ígérik, ha már lesz magyar is, leállnak az importtal.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?