5p

Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.

A statisztikák szerint Ausztriában az év elején nem lódult meg annyira a foglalkoztatottak száma, mint más években, ami kissé a magyar munkavállalók adatain is látszik. Most is volt ugyan növekedés az őszi, szezonálisan gyengébb hónapokhoz képest, mint minden évben, de új csúcs nem született, mint például 2023 februárjában. Lehet, hogy a téli “síszezon” nem sikerült túl jól szomszédainknál?

Magyar, német, török, román foglalkoztatottak Ausztriában. Forrás: Amis, dnet.at
Magyar, német, török, román foglalkoztatottak Ausztriában. Forrás: Amis, dnet.at

Ausztriában januárban 124 820, februárban 126 169, márciusban 124 158 magyar állampolgárt foglalkoztattak. Ezek a számok jóval magasabbak ugyan, mint a novemberi 119 ezer, de ezúttal elmaradt a rekorddöntés. Júliusban ugyanis még mintegy ötszáz fővel magasabban, 126 656-nál volt a rekord. (A magyarok száma rendszerint a nyári és a téli idegenforgalmi szezon idején dönt új és új rekordot, bár nyáron gyakrabban, mint télen.)

Magyar, német foglalkoztatottak Ausztriában – és a trendek. Forrás: Amis, dnet.at
Magyar, német foglalkoztatottak Ausztriában – és a trendek. Forrás: Amis, dnet.at

Nem értük utol a németeket

Így a magyar foglalkoztatottak száma továbbra is kissé elmarad a németekétől, bár már volt rá példa, hogy átmenetileg utolértük őket. Most februárban azonban a német “vendégmunkások” száma majdnem elérte a 128 ezret, közel kétezerrel volt magasabb. Ám amint a fenti ábrán látszik, a trendvonalak alapján nagyon valószínű, hogy előbb-utóbb honfitársaink “átveszik a vezetést”, többen lesznek az osztrák munkaerő-piacon mindenki másnál.

Szerb, horvát, szlovén, bosznia-hercegovinai foglalkoztatottak száma Ausztriában. Forrás: Amis, dnet.at
Szerb, horvát, szlovén, bosznia-hercegovinai foglalkoztatottak száma Ausztriában. Forrás: Amis, dnet.at

Bár gyorsan bővül a volt jugoszláv utódállamokból érkezett dolgozók létszáma is, egyenként még nagyon messze vannak attól, hogy utolérjék a magyarokat. (Ha együtt számolná őket a statisztika, akkor viszont bőven nyernének.)

Ukrán, Orosz, lengyel, cseh, szlovák foglalkoztatottak száma Ausztriában. Forrás: Amis, dnet.at
Ukrán, Orosz, lengyel, cseh, szlovák foglalkoztatottak száma Ausztriában. Forrás: Amis, dnet.at

Háborús övezetekből érkeztek

Az orosz állampolgárságú munkavállalók száma csak lassan növekszik, pedig nagyon sokan bevándoroltak közülük korábban például Németországba. Az ukránoké annál gyorsabban (piros vonal a fenti ábrán), de így is csak mintegy 18 ezren vannak.

Afganisztáni, szíriai, iraki, iráni foglalkoztatottak száma Ausztriában. Forrás: Amis, dnet.at
Afganisztáni, szíriai, iraki, iráni foglalkoztatottak száma Ausztriában. Forrás: Amis, dnet.at

A fenti ábra alapján pedig a 2015-ös menekültválság óta folyamatosan nő, de még mindig alacsony az iraki, afgán munkavállalók száma. Még annál is jóval kisebb jelentőségű az iráni vagy iraki dolgozók részvétele a munkaerőpiacon.

Aki akart, már elment?

Sok szó esik arról, hogy a magyar munkaerőpiac tartalékai kimerültek, aki akart vagy tudott, már munkába állt, és aki akart vagy tudott, az már nagyrészt elment külföldre dolgozni. Talán ez is közrejátszik abban, hogy – ha csak kis mértékben is – lassulni látszik a magyar munkavállalók számának bővülése a “sógoroknál”. De így sem állt le.

Honfitársaink hagyományosan nagy számban dolgoznak a turizmusban és a kapcsolódó szektorokban, valamint ott, ahová lehet ingázni is Magyarországról. Hasonló a helyzet a németekkel, szlovákokkal, szlovénekkel és kis mértékben talán a csehekkel is.

A számok egyébként csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottakat mutatják. A részmunkaidős és önálló vállalkozói státuszban levők még valamelyest növelnék ezeket a számokat, de nem nagy mértékben.

Osztrák állampolgárságú foglalkoztatottak száma Ausztriában (és a trend). Forrás: Amis, dnet.at
Osztrák állampolgárságú foglalkoztatottak száma Ausztriában (és a trend). Forrás: Amis, dnet.at

Ausztria a magyarok célországa

Még mindig Ausztria a legkedveltebb azon magyarok körében, akik úgy döntenek, hogy elhagyják szülőhazájukat – írja a közszolgálati osztrák ORF magyar nyelvű oldala a KSH-ra hivatkozva.

A 2010 óta eltelt 14 évben összesen 324 179 magyar vándorolt ki az országból.

Magyarországról 2023-ban 33 700-an vándoroltak el, és ennek majdnem a fele, 15 600 Ausztriában kezdett új életet. (Az adatok kerekítettek és előzetesek.) Németországba 8150 magyar költözött 2023-ban, miközben az Egyesült Királyságba csak 900. A fennmaradó 9050 kivándorolt magyar által választott célországokat nem részletezik.

(Sok magyar pedig nem jelenti be, hogy kivándorol, így a KSH nem, vagy csak késve értesül róluk – a szerk.)

Kevés a visszavándorló

Az Egyesült Királyságba egyre kevesebben mennek új életet kezdeni, a Brexit óta nem vonzza a magyarokat – teszik hozzá. Bár a kivándorlók egy része időről-időre visszaköltözik Magyarországra, számuk az elmúlt 14 év alatt csak három évben haladta meg azokét, akik a kivándorlás mellett döntöttek. Ezek az évek 2019, 2020 és 2021.

Ebben valószínűleg nagy mértékben játszott közre, hogy ekkor voltak a Covid miatti lezárások, ami miatt sokan elveszítették a munkájukat. Illetve a Brexit, vagyis Nagy-Britannia kiválása az EU-ból, ami következtében szintén többen döntöttek amellett, hogy visszatérnek Magyarországra.

(Erről a statisztikáról írt részletesebben az Mfor.hu is.)

A KSH-számok és az osztrák foglalkoztatási statisztika között logikus módon jelentős eltérések vannak, hiszen az egyik a kint lakó, a másik a kint dolgozó személyeket jelöli. Az ingázók pedig nem laknak kint, a kint lakók egy része viszont nem dolgozik vagy nem alkalmazott (tanul, háztartást vezet, vállalkozik, nyugdíjas stb.).

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése megrendítette a bizalmat
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 10:39
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. Laptársunk, szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Fiatalok vs. idősek – így gondolkodnak a napi pénzügyekről
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 15:36
Az otthonról hozott példát még meghatározónak tartja, ám kevésbé adná azt tovább saját gyermekeinek az Y és a Z generáció. A baby boomerek mértékletesek, a fiatalok azonban már másképp gondolkodnak a pénzről: többet engednek meg maguknak, nyitottabbak az értéktálló befektetési formákra, és kevésbé szkeptikusak a hitelekkel.
Személyes pénzügyek Külföldön tőzsdézik, kriptózik? Figyeljen, mert a NAV is figyel
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 12:29
Sok országból kap adatokat az adóhatóság, a kriptügyletekre pedig kiemelt figyelmet fordítanak - nagy bajba kerülhet, aki nem vallja be minden jövedelmét.
Személyes pénzügyek Hogy nézne ki, ha az eredeti könyvből kitépnének egy lapot és azt árvereznék el?
Kenessei András | 2024. május 14. 17:34
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Hoppá! Most mélyen a valódi értéke alatt lehet hozzájutni egy múzeumi ritkasághoz
Kenessei András | 2024. május 12. 17:31
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén, most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Óriási roham indult: most mindenki ezt a kölcsönt akarja
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 12:03
Közel másfélszeresére nőtt az első negyedévben a babaváró kölcsön új szerződéseinek száma.
Személyes pénzügyek Az OTP-nél már él a kötelező, automatikus napi átutalási limit
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 11:08
Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra, amit azonban a számlatulajdonosok bármikor módosíthatnak.
Személyes pénzügyek Döbbenetes számok: minden tizedik magyar felnőttet már sikerült átverni
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 09:48
A hazai felnőtt lakosság többsége, 56 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy interneten keresztül vagy bankok nevével visszaélve megpróbálták megkárosítani. Minden tizedik felnőttet sikerült is átverni.
Személyes pénzügyek Van valami, ami komoly előnyt jelenthet lakásvásárláskor, és nem kerül semmibe
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:18
Akár a készpénzes vevőket is be lehet így előzni.
Személyes pénzügyek Határtalan veszélyeket lát az MNB
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 11:04
Oda kell figyelni nyaralás közben is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG