Hirdetés
Hirdetés

El sem hinnéd, milyen hatalmas no-go zónák vannak a Földön

Eidenpenz József, 2018. július 19., 16:30

Ha még valaki nem döntötte el, hova megy nyaralni, a magyar külügy szerint elég sok területet érdemes elkerülnie – a Föld országainak több mint felében van ilyen. De egész nagy országok teljes egészében ellenjavalltak, mint Brazília, Mexikó vagy Ukrajna. Az egyes országokról részletes tanácsokkal is ellátják az oda készülőket.

Egy no-go zóna: Csecsenföld, Groznij, Vlagyimir Putyin sugárút (fotó: Wikimedia Commons)
Egy no-go zóna: Csecsenföld, Groznij, Vlagyimir Putyin sugárút (fotó: Wikimedia Commons)

A Földön állítólag 193 országot tart nyilván az ENSZ. A határt meghúzni persze, hogy melyik külön ország, melyik nem, egyes megszállt, szakadár, mások által el nem ismert vagy félfüggetlen területek esetében nagyon nehéz.

Ennek a mennyiségnek, ha jól számoltuk, több mint a fele, 99 ország szerepel a magyar Külügyminisztérium két feketelistájának egyikén, vagy az egész, vagy csak egyes területei, tartományai.

Hirdetés

A súlyosabb listán 45 tétel van, sok olyan magától értetődő háborús, polgárháborús területtel, mint Szíria, Jemen vagy Afganisztán, Líbia vagy a Gázai-övezet. Ezek az “utazásra nem javasolt térségek”.

Járvány, bűnözés, anarchia

A második listán 74 sor van, ezek a “fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek”. Nem mindig háború vagy terror miatt, lehet szó járványveszélyről, ottani beutazási tilalomról, a diplomáciai képviselet hiányáról vagy “egyéb rendkívüli körülményről”. Nem mondják ki nyíltan, de sejteni lehet, hogy sok helyen a közbiztonság hiánya lehet az ok.

Hatalmas no-go zónák

Valamelyik listán a kettő közül szerepel egész Mexikó, Ukrajna, Irak, Irán, Észak-Korea, a Fülöp-szigetek, Brazília, hogy csak néhány nagyobbat említsünk. De ott van Japán Fukushima tartományának az atomerőműhöz közeli része is, illetve Oroszország észak-kaukázusi területei, nemcsak Csecsenföld.

A Konzuli Szolgálat honlapja egyébként az egyes országokkal kapcsolatban is részletes utazási tanácsokat ad honlapján, azokról is írnak, amelyek nincsenek egyik “feketelistán” sem. Például Albániában az utcai bűnözésről és a szervezett bűnözésről, vagy Peruban a kábítószerrel kapcsolatos bűnesetekről és külföldiek elleni rablótámadásokról. De még az USA-ra is sorolnak fel figyelmeztetéseket, kaliforniai erdőtüzek, hawaii vulkánkitörés, földrengés- és hurrikánveszély.

Nyilvános szex a német külügynél

A német külügyi hatóság oldalán, Albánia példájánál maradva, ennél jóval részletesebb tanácsokat találunk, kitérnek például a szükséges úti okmányokra, vámszabályokra, útviszonyokra, a földrengésveszélyre. Az egészségügyi, oltási tudnivalók sem maradnak ki. Sőt egyes speciális büntetőjogi szabályokra is figyelmeztetnek, mit a drogok használata, hamisított márkájú áruk, szex nyilvános helyen, prostitúció.

Az Elefand nem felejt

A német külügy egyébként csak 26 országba vagy ország részterületeire nem javasolja a beutazást. A német polgárok pedig utazásuk előtt egy “Elefand” névre keresztelt adatbázisban regisztrálhatják magukat, megadva adataikat, ami megkönnyíti, hogy a diplomáciai képviseletek vagy a külügyi szervek eljárjanak, ha bajba kerülnének.

500 000 forint, ha átmeneti segítségre van szükség

Ne csússz el a pénzügyeiddel! Ha hirtelen kiadok merültek fel és nem tudsz hova fordulni, megoldást jelenthet egy villámgyorsan felvehető kölcsön. A legjobbat gyorskölcsön kalkulátorunk segítségével találhatod meg! Ezek a legkedvezőbb ajánlatok a törlesztőrészlet nagysága alapján, ha 500 000 forintra van szükséged 36 hónapos futamidővel: a Raiffeisen Bank új ügyfél kedvezménnyel felvehető személyi kölcsönét havi 16 595 forintos törlesztőrészlet mellett igényelhetjük, a THM 13,86 százalék. A Cetelem Saját Ritmus személyi kölcsöne kicsivel marad el, itt 16 823 forint a havi törlesztőrészlet, a THM 13,69 százalék és csak pár forinttal tér el a K&H Bank személyi kölcsöne: 16 845 forintos törlesztőrészlettel és 13,79 százalékos THM-mel igényelhetjük. Kedvező ajánlat még az Erste Bank Most személyi kölcsöne is, a törlesztőrészlet 17 330 forint, a THM pedig 16,88 százalék. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagy pofont kaphatnak a magyarok a Brexit miatt

Nagy pofont kaphatnak a magyarok a Brexit miatt

A magyar cégek többsége elkerülhetőnek tartja, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélkül hagyja el az Európai Uniót, ezért egyelőre nem készült fel a kilépés következményeire - pedig a határidő közeleg, a megállapodás még sehol - egyre nő az esélye a hard Brexitnek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?