Hirdetés
Hirdetés

El sem hinnéd, milyen hatalmas no-go zónák vannak a Földön

Eidenpenz József, 2018. július 19., 16:30

Ha még valaki nem döntötte el, hova megy nyaralni, a magyar külügy szerint elég sok területet érdemes elkerülnie – a Föld országainak több mint felében van ilyen. De egész nagy országok teljes egészében ellenjavalltak, mint Brazília, Mexikó vagy Ukrajna. Az egyes országokról részletes tanácsokkal is ellátják az oda készülőket.

Egy no-go zóna: Csecsenföld, Groznij, Vlagyimir Putyin sugárút (fotó: Wikimedia Commons)
Egy no-go zóna: Csecsenföld, Groznij, Vlagyimir Putyin sugárút (fotó: Wikimedia Commons)

A Földön állítólag 193 országot tart nyilván az ENSZ. A határt meghúzni persze, hogy melyik külön ország, melyik nem, egyes megszállt, szakadár, mások által el nem ismert vagy félfüggetlen területek esetében nagyon nehéz.

Ennek a mennyiségnek, ha jól számoltuk, több mint a fele, 99 ország szerepel a magyar Külügyminisztérium két feketelistájának egyikén, vagy az egész, vagy csak egyes területei, tartományai.

Hirdetés

A súlyosabb listán 45 tétel van, sok olyan magától értetődő háborús, polgárháborús területtel, mint Szíria, Jemen vagy Afganisztán, Líbia vagy a Gázai-övezet. Ezek az “utazásra nem javasolt térségek”.

Járvány, bűnözés, anarchia

A második listán 74 sor van, ezek a “fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek”. Nem mindig háború vagy terror miatt, lehet szó járványveszélyről, ottani beutazási tilalomról, a diplomáciai képviselet hiányáról vagy “egyéb rendkívüli körülményről”. Nem mondják ki nyíltan, de sejteni lehet, hogy sok helyen a közbiztonság hiánya lehet az ok.

Hatalmas no-go zónák

Valamelyik listán a kettő közül szerepel egész Mexikó, Ukrajna, Irak, Irán, Észak-Korea, a Fülöp-szigetek, Brazília, hogy csak néhány nagyobbat említsünk. De ott van Japán Fukushima tartományának az atomerőműhöz közeli része is, illetve Oroszország észak-kaukázusi területei, nemcsak Csecsenföld.

A Konzuli Szolgálat honlapja egyébként az egyes országokkal kapcsolatban is részletes utazási tanácsokat ad honlapján, azokról is írnak, amelyek nincsenek egyik “feketelistán” sem. Például Albániában az utcai bűnözésről és a szervezett bűnözésről, vagy Peruban a kábítószerrel kapcsolatos bűnesetekről és külföldiek elleni rablótámadásokról. De még az USA-ra is sorolnak fel figyelmeztetéseket, kaliforniai erdőtüzek, hawaii vulkánkitörés, földrengés- és hurrikánveszély.

Nyilvános szex a német külügynél

A német külügyi hatóság oldalán, Albánia példájánál maradva, ennél jóval részletesebb tanácsokat találunk, kitérnek például a szükséges úti okmányokra, vámszabályokra, útviszonyokra, a földrengésveszélyre. Az egészségügyi, oltási tudnivalók sem maradnak ki. Sőt egyes speciális büntetőjogi szabályokra is figyelmeztetnek, mit a drogok használata, hamisított márkájú áruk, szex nyilvános helyen, prostitúció.

Az Elefand nem felejt

A német külügy egyébként csak 26 országba vagy ország részterületeire nem javasolja a beutazást. A német polgárok pedig utazásuk előtt egy “Elefand” névre keresztelt adatbázisban regisztrálhatják magukat, megadva adataikat, ami megkönnyíti, hogy a diplomáciai képviseletek vagy a külügyi szervek eljárjanak, ha bajba kerülnének.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ezt is túlélte a brit miniszterelnök

Ezt is túlélte a brit miniszterelnök

Éjszakába nyúlt a brit Konzervatív párt parlamenti képviselőcsoportjának szavazása, melynek során a délelőtt Theresa May miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítványáról döntöttek. A miniszterelnököt megerősítették posztján, nem sikerült megbuktatni, de vajon mi változik az előző naphoz képest, amikor nem merte megszavaztatni a parlamentet az EU-val kötendő egyezményéről?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?